II. Tatabányai Turul Lépcsőfutó Bajnokság

2014.05.22.-én rendezték meg az II. Tatabányai Turul Lépcsőfutó Bajnokságot.

Tíz órakor a versenyzők megérkeztek a Turul emlékműhöz, ahol egy fél órás bemelegítés következett, majd a rajtszámok átvétele után mindenki lesétált a Turul lépcsőn a rajthoz. A női és férfiversenyzők külön kategóriában indultak. A rajtvonaltól két percenként indultak a futók és átlagban 6-7 percre volt szükségük, hogy megküzdjenek a 419 lépcsővel és a közel 280 méteres szintkülönbséggel. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot négy váci tűzoltó képviselte: Sági József tű. százados, Benkó József tű. főtörzsőrmester, Vígh József tű. főtörzsőrmester, Hajas Sándor tű. törzsőrmester. A győzelmet idén is Sági József szerezte meg a 40 év feletti kategóriában új 3:32-es pályacsúccsal a fiatalabb versenytársakat is megelőzve.

http://pest.katasztrofavedelem.hu/images/hirkepek/pest/index_2293.jpg

Sági József tű. százados több mint tizennégy éve hivatásos állományú tagja a katasztrófavédelemnek. 1971-ben született Vácon. Általános iskolát Berkenyén és Nógrádon végezte, majd a budapesti Vági István Építőipari Szakközépiskola és Technikumban magasépítési technikusként végzett. Az iskola évei közben már megkezdte aktív sport pályafutását, mint atléta, közép és hosszútávfutó.

Az iskola elvégzésével éveken keresztül az építőiparban dolgozott építésvezetőként, műszaki rajzolóként, de ezzel párhuzamosan atletizált, és a 90-es évek hosszútávfutásának egyik meghatározó egyénisége volt.

Tűzoltói pályafutását 2000 februárjában Vácon kezdte beosztott tűzoltóként, majd 2002-ben felsőfokú tanulmányokat kezdett, vezetői buzdítására a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, majd a tűzvédelmi műszaki szakoktatói diploma megszerzésével a BM KOK katasztrófa- és tűzvédelmi szervező (tiszt) szakát is elvégezte. 2006 augusztusában szolgálatparancsnok-helyettesnek, 2012-ben szolgálatparancsnoknak nevezték ki.

Tűzoltó pályafutása során végig aktív résztvevője volt a hazai és nemzetközi sportversenyeknek, ezért két alkalommal is miniszteri ajándéktárgy elismerésben részesült. Tűzoltóként Európa-bajnoki címet szerzett 2001-ben Olaszországban, majd 2004-ben az angliai Sheffield-ben rendezett tűzoltó világjátékokon arany és bronzérmet, 2008-ban a Liverpoolban rendezett tűzoltó világjátékokon több arany és ezüstérmet szerzett futó számokban. Ezek mellett a hazai versenyeken is kimagasló teljesítményt nyújtott több mint egy évtizede.

A tavalyi évben BM és OKF Terepfutó Bajnoka cím, OKF atlétika 1500 méter bajnoki cím, Turul Lépcsőfutó Bajnokság bajnoki cím (abszolút kategória), OKF Lépcsőfutó-bajnokság páros abszolút bajnoki cím plusz egyéniben a 40 év feletti kategória győztese, Párizs nemzetközi Tűzoltó félmaraton Senior kategória első hely.

2013. március 15. alkalmából ajándéktárgyat vehetett át dr. Bakondi György tű. altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgatótól. Az év végén a Rendészeti Sport Szövetség Elismerésben részesítette.

A 2014-es évben OKF Atlétikai Bajnokság 1500 méter I. helyezés, BM Terepfutó Bajnokság I. helyezés és a Belügyminiszter különdíját vehette át, mint legeredményesebb versenyző. Az OKF által rendezett Terepfutó Bajnokságon I. helyezést ért el és a Magyar Rendvédelmi Kar elnöki különdíját is átvehette.

Fotó és forrás: PMKI