XV. Nemzetközi és a XIX. Nemzetközi Ifjúsági Tûzoltóverseny

Az elõkelõ második helyet szerezte meg a franciaországi Mulhouse-ban zajló tûzoltóverseny keretében szervezett Nemzetek Bemutatóján a magyar ifjúsági csapatok produkciója.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és a Magyar Tûzoltó Szövetség közös szervezésében tizenegy magyar tûzoltó csapat vesz részt július 14-21 között a franciaországi Mulhouse-ban megrendezett XV. Nemzetközi és a XIX. Nemzetközi Ifjúsági Tûzoltóversenyen. A Nemzetközi Tûzoltó Szövetség 1961-tõl évente, 1969-tõl négyévente szervez versenyeket a hagyományos, 1973-tól a tûzoltósport-, 1977-tõl ifjúsági tûzoltóverseny kategóriákban.

A Magyar Tûzoltó Szövetség által rendezett országos versenyek eredményei alapján a Vértessomlói Önkéntes Tûzoltó Egyesület nõi és férfi csapata, a Kõszegi Önkormányzati Tûzoltóság nõi és férfi csapata, a Richter Gedeon Nyrt. létesítményi csapata, az abasári nõi raj és a kõszegi korpontos férficsapat, a pázmándi önkéntesek leánycsapata, valamint Letenyérõl a fiúk csapata utazott Franciaországba. A tûzoltósport-versenyen országos válogatott képviseli Magyarországot a 2012-ben, a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság által megrendezett, Gróf Széchenyi Ödön Országos Tûzoltósport-verseny egyéni összetett eredményei alapján.
 
A csapatok július tizennegyedikén, vasárnap megérkeztek Mulhaus-ba, a versenyek helyszínére, ahol a regisztráció után elfoglalták szálláshelyeiket. Tizenötödikén, hétfõn elkezdõdtek az edzések mind a tradicionális, mind pedig a sportversenyeken. A hivatásos csapat kismotorfecskendõ-szereléssel kezdett, ahol az edzésen 26 másodpercet szereltek, ez bizakodásra ad okot a versenyekre. A horoglétra-mászás edzésén egy kisebb sérüléstõl eltekintve jól teljesített a csapat, de mint tudjuk itt orosz és belorusz háziverseny várható ez elsõ tíz helyért.
 
Hétfõn a gyerekcsapatok berendezték a nemzeti pavilont, a Nemzetek Kiállítása megnyitóját követõen hatalmas érdeklõdés kísérte a magyar standot, ahol alig gyõzték kínálni a hazai finomságokat. Az érdeklõdõk egészen késõ éjszakáig érkeztek.
 
Július tizenhatodikán a magyar ifjúsági versenyzõk részére is megkezdõdtek az edzések, ezzel is telt el a keddi nap. Kõszeg hagyományos férfi csapata remek idõvel bizonyította jó felkészülését. Este a csapatok és a kíváncsi közönség nagy izgalommal várta a Nemzetek Bemutatóját. Valamennyi résztvevõ ország a sportcsarnokban mutathatta be, hogy nemcsak a versenyzéshez ért, hanem komoly színpadi teljesítményre is képes. A fiatalos lendülettel szereplõ pázmándi lány- és letenyei fiúcsapatok közös produkciója második helyet jelentett a magyaroknak. Az elsõ helyet a cseh, a harmadikat pedig az orosz csapat érdemelte ki a szakértõ zsúri szerint. Emlékeztetõül: Ostravában 2009-ben elsõk, Kocevjében 2011-ben harmadikak lettek az akkor indult fiataljaink. Ezzel a dobogós hellyel megerõsítették azt, hogy a magyar fiatalok képesek az uniós szintû ifjúsági produkcióra.

Fotó: Mihály János, Péter Zsolt, Vizi Kata

Forrás: OKF